Solist Inez Carsauw

In Uncategorized by Mea Dulcea

Aansluitend op haar studies aan Luca School of Arts Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziek Conservatorium Antwerpen kwam de Belgische mezzosopraan als jonge soliste terecht in het hedendaagse muziektheatercircuit en zong talrijke producties en creaties voor jong (met Theater De Spiegel) en oud in binnen- en buitenland. Ze trad op tijdens het Covent Garden Festival, het Festival van Vlaanderen, Operadagen Rotterdam en het Belcanto Festival Dordrecht. Bij Opera Ballet Vlaanderen debuteerde ze in Jenufa (Janacek) en bij Taschenoper Wien zong ze de wereldpremière van Resurrection van Sir P.Maxwell Davies. Ze vertolkte o.m. Sharon in Masterclass, theaterproduktie van T. McNally rond Maria Callas en verscheidene rollen in de opera’s van Kurt Weill (Muziektheater Transparant).

Met haar warm timbre geniet Inez Carsauw een uitstekende reputatie in het symfonische en sacrale concertgebeuren. In 2012 debuteerde ze in het Concertgebouw Amsterdam olv. Eugene Sirotkine met het Stabat Mater van Dvorak. Daar keerde ze in 2015 terug om Mahlers tweede Symfonie te vertolken. Haar repertoire omspant alle grote altpartijen van Händels Messiah tot Duruflés Requiem en van Bachs Mattheuspassie tot Beethovens Missa Solemnis. Opera Ballet Vlaanderen engageerde haar in 2007 als altsoliste voor Petite Messe Solennelle van Rossini. Het Requiem van Verdi zong ze op prestigieuze plaatsen zoals de Madeleinekerk in Parijs, het Concertgebouw Brugge, het Koninklijk Circus en Bozar in Brussel. Ze werkte samen met de Chorale Royale Protestante de Bruxelles, zong Stabat mater van Rossini met het Brussels Philharmonic Orchestra en was regelmatig te gast bij de koren Arti Vocali, Helicon en orkest La Passione. In Bozar zong ze met Brussels Choral Society olv Eric Delson Mozarts Requiem, Beethovens Missa Solemnis en Elias van Mendelssohn. In 2022 vertolkte ze in Bozar de altsolo in Stabat Mater van Dvorak. Ze was soliste tijdens de staatsbegrafenis van oud-premier Wilfried Martens (2013).

Als liedzangeres toonde Inez Carsauw steeds grote affiniteit met 20e eeuwse muziek. Ze vertolkte liederen van Kurt Weill met Brussels Philharmonic,o.l.v. Etienne Siebens en pianist Daan Vandewalle. Ze trad op met het Arpae ensemble voor het Flanders House te Londen en tijdens de lunchconcerten van de Vlaamse Opera. Samen met pianiste Inge Spinette bracht ze de Kindertotenlieder van Mahler, Zigeunerlieder van Brahms en Dvorak en De Falla. Met Philippe Malfeyt, luitist en snarenvirtuoos verzorgde ze een programma rond Rumi en wereldlijke wiegeliederen en met pianisten Peter Oerlemans en Aäron Wajnberg bracht ze eerder dit jaar liedrecitals rond Mahler, Wagner en Brahms. Ze verleende haar medewerking aan uitvoeringen en opnames van werken van hedendaagse Vlaamse componisten zoals Lucien Goethals, Jan Van Landeghem, Dick Van der Harst en Stefaan Van Heertum. Ze ontdekte boventoonzang en improvisatie. Dit alles integreert ze moeiteloos in haar stem.

Meer informatie over Inez Carsauw is te vinden in links hieronder.